Genç Kütüphaneciler IFLA Başkan Adayı ile Buluşuyor!!
Değerli Meslektaşlarımız,
2023-2025 yılları için yapılacak IFLA Başkanlık seçiminde Türkiye’den MEF Üniversitesi Kütüphane Direktörü sevgili meslektaşımız Ertuğrul ÇİMEN, adaylığını açıkladı.
İçimizden biri olarak ülkemizi uluslararası alanda temsil eden ve bu kapsamda en üst düzey yöneticiliğe aday olan sevgili Ertuğrul Çimen’in bu yolculuğunda yanında olarak bu yolculuğunun hikayesini genç meslektaşlarımızla paylaşacağız.
Genç kütüphanecilere model olacak bir kariyer yolculuğunu gençlerle konuşacağız.
Tüm meslektaşlarımızı Youtube kanalımızdan canlı yayınlanacak web seminerimize davet ediyoruz.
Yağmacı Yayıncılık Seminerleri II: Bir Sektör Olarak Yağmacı Yayıncılık: Dergiler, Konferanslar Ve Diğerleri
Derneğimiz (ÜNAK) ve Adam Mickiewicz Üniversitesi Bilimsel İletişim Araştırma Grubu (SCRG) işbirliğiyle bilimsel iletişimin en önemli sorunlarından biri olarak gösterilen yağmacı yayıncılık problemine dair ikinci seminerimizi sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz.
Yağmacı Yayıncılık Seminerleri II: Bir Sektör Olarak Yağmacı Yayıncılık: Dergiler, Konferanslar Ve Diğerleri
Seminer tarihi: 24 Haziran Cuma 2022, saat: TSİ 15.00
Seminer başlığı: Bir sektör olarak yağmacı yayıncılık: Dergiler, konferanslar ve diğerleri
Konuşmacılar: Zehra Taşkın ve Güleda Doğan
Seminerde konuşulacak konular hakkında ön bilgi için aşağıdaki makaleler gözden geçirilebilir.
Kulczycki, E., Hołowiecki, M., Taşkın, Z. & Doğan, G. (2022). Questionable conferences and presenters from top-ranked universities. Journal of Information Science. Doi: 10.1177/01655515221087674
Kulczycki, E., Hołowiecki, M. Taşkın, Z. & Krawczyk, F. (2021). Citation patterns between impact-factor and questionable journals. Scientometrics, 126, 8541-8560. Doi: https://doi.org/10.1007/s11192-021-04121-8
Krawczyk, F., & Kulczycki, E. (2021). On the geopolitics of academic publishing: The mislocated centers of scholarly communication. Tapuya: Latin American Science, Technology and Society, 4(1), 1984641. DOI: 10.1080/25729861.2021.1984641
Krawczyk, F., & Kulczycki, E. (2021). How is open access accused of being predatory? The impact of Beall’s lists of predatory journals on academic publishing. The Journal of Academic Librarianship, 102271. DOI: 10.1016/j.acalib.2020.102271
Taşkın, Z., Krawczyk, F., & Kulczycki, E. (Pre-print). Are papers published in predatory journals worthless? A geopolitical dimension revealed by a content-based analysis of citations. [Çalışmanın ilk kopyası yakın zamanda pre-print arşivine eklenecektir.]
Konu ile ilgili tüm meslektaşlarımızı seminerimize bekliyoruz.
Saygılarımızla,
Yağmacı Yayıncılık Seminerleri I : Yağmacı yayıncılık ve bilimsel iletişimin yanlış konumlandırılmış merkezleri
Günümüzde Hukuk Kütüphaneciliği ve Gelecek
Değerli Meslektaşlarımız,
ÜNAK-Türk Hukuk Kütüphanecileri Platformu 2022 yılındaki ilk Çevrimiçi Seminerinde alanında yetkin, uluslararası deneyime sahip ve birçok başarıya imza atan Sayın Aslıhan Bulut’u konuk ediyor.
Sayın Bulut ile “Günümüzde Hukuk Kütüphaneciliği ve Gelecek” üzerine söyleşi gerçekleştirilecektir.
Tüm meslektaşlarımıza rehber olabilecek konuların tartışılacağı bu seminere tüm meslektaşlarımız davetlidir.
ÜNAK-Türk Hukuk Kütüphanecileri Platformu
Türkiye Editörler Çalıştayı
Türkiye Editörler Çalıştayı, 25-27 Aralık 2021 Tarihlerinde Gerçekleştirilecek
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin desteklediği ve paydaşı olduğu Türkiye Editörler Çalıştayı-4, 25-27 Aralık 2021 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Çalıştayın teması, “Üniversitelerde Bilimsel Kitap ve Dergi Yayıncılığı: Mevcut Durum – Sorunlar – İhtiyaçlar – Çözüm Önerileri – Örnek Uygulamalar” şeklinde belirlenmiştir.
Editörler Çalıştayı, Türkiye merkezli akademik dergi ve kitap yayıncılığının mevcut durumu ile sorun ve ihtiyaçlarını belirlemeye ve çözüm önerileri geliştirmeye odaklanan, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından 2018 yılından itibaren organize edilen ulusal bilimsel bir etkinliktir. Çalıştayın ilki, 20 Ocak 2018 tarihinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin ev sahipliğinde elli beş editörün katılımı ile düzenlenmiştir. İlk çalıştayda, hakemli dergi yayıncılığın mevcut durumu, sorun ve ihtiyaçları ile çözüme yönelik öneriler ele alınmış ve karara bağlanmıştır. Çalıştayda oy birliği alınan otuz beş karar, YÖK, ÜAK, Üniversiteler ile ilgili kurum ve dergi editörlüklerine resmî yazı ekinde gönderilmiş ve alınan kararlar editörlükler tarafından büyük oranda uygulanmaya başlanmıştır. Çalıştayın ikincisi, 19 Ocak 2019’da yine Sivas’ta altmış altı editörün katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda oy çokluğu ile alınan yirmi sekiz karar, dergi editörlükleri ile ilgili kurum ve kuruluşlara sunulmuştur. Kararların zaman içinde uygulanmasının, kararları uygulayan dergilerin ulusal ve uluslararası indekslerce dizinlenmelerine ve akademik yayıncılık kalitelerine katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Çalıştayın üçüncüsü, 26 Aralık 2020 tarihinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından çevrim içi olarak düzenlenmiştir. Çalıştayda, hakemli dergi yayıncılığın sorun ve ihtiyaçları ile bunların çözümüne yönelik konular ele alınmıştır. Çalıştay sonunda yirmi beş karar kabul edilerek duyurulmuş ve ilgili kurumlara gönderilmiştir.
Editörler Çalıştayı’nın dördüncüsü, 25-27 Aralık 2021 tarihlerinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin düzenleyiciliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ileAnadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) ve Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) destek ve paydaşlığında gerçekleştirilecektir.
Üç gün sürecek olan çalıştay, Açılış ve Kapanış oturumları dışında 11 oturum olarak planlanmıştır.
1. oturumda “Yayıncılık Sektörü ve Üniversite Yayınları”,
2. oturumda “Üniversitelerde Yayın Komisyonu Yapılanmasının İhtiyacı Karşılama Durumu”,
3. oturumda “Üniversitelerde Bilimsel Yayıncılığının Geliştirilmesi”,
4. oturumda “Açık Erişim – Açık Bilim – Kurumsal Arşivler”,
5. oturumda “Üniversite Yayınevleri ile İlgili Mali Konular”,
6. oturumda “Üniversite Yayınlarında Bilimsel Kalite ve Yayın Etiğine Uygunluk”,
7. oturumda “Üniversite Yayınlarının Ulusal ve Uluslararası İndekslerde Görünürlüğü”,
8. oturumda “Üniversitelerde Yayıncılığa Dair Örnek Uygulamalar”,
9. oturumda “Araştırma Verisi, Veri Yönetimi ve Yayıncılık”,
10.oturumda “Deneyim Paylaşımı: Editörlerin Dilinden Tecrübe Aktarımı” ve
11. oturumunda “Dergi ve Kitap Yayıncılığında Ortak Sistem Kullanımının Fırsat ve Riskleri” ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Çalıştaya; üniversiteler ile ilgili kurum ve kuruluşlardan elli dört konuşmacı katkı sağlayacaktır.
Çalıştayda editörler, araştırmacılar, yayıncılar ve öğretim üyelerince önerilen ve müzakere edilen kararlar, 26 Aralık 2021 14:00 ile 27 Aralık 2021 Pazartesi 14:00 saatleri arasında çevrim içi olarak oylamaya açılacak ve oy birliği/oy çokluğuyla kabul edilen kararlar, Türkiye Editörler Çalıştayı-4 Kararları olarak kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Çalıştayla ilgili detaylara, www.editorlercalistayi.com adresinden ulaşılabilir.
Çalıştay Programı için https://editorlercalistayi.com/konular/ tıklayınız.
Akademik Kütüphanelerde Normale Dönüş; Ama Nasıl?
Değerli Meslektaşlarımız,
ÜNAK Derneği olarak 2020 yılında başlayan ve salgın süresince Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın ihtiyaç duyabileceği konuların işlendiği web seminerleri dizisi 2021 yılında devam etmektedir.
Ülkemizin normalleşme süreci devam ederken, Üniversitelerimizin yüz yüze eğitime başlayacağı bu günlerde kütüphanelerimizde de normalleşme süreçlerinin ne olacağı konusu önem arz etmektedir.
Bu amaçla “Akademik Kütüphanelerde Normale Dönüş; Ama Nasıl?” başlıklı web semineri düzenlenmiştir.
Çevrimiçi Staj Programı 2021 (Çankırı Karatekin Üniversitesi)
Değerli meslektaşlarımız,
ÜNAK ve TKD iş birliği ile yapılan ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Program tarafından desteklenen Çevrimiçi Staj Programı 2020-2021 eğitim öğretim yılı için Çankırı Karatekin Üniversitesi BBY Bölümü öğrencileri ile devam etmektedir. Staj, 23 Ağustos– 17 Eylül 2021 tarihlerinde yapılacaktır.
Çevrimiçi Staj Programı 2021 (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi)
Değerli meslektaşlarımız,
ÜNAK ve TKD iş birliği ile yapılan ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Program tarafından desteklenen Çevrimiçi Staj Programı 2020-2021 eğitim öğretim yılı için Kastomunu Üniversitesi BBY Bölümü öğrencileri ile devam etmektedir. Staj, 23 Ağustos– 17 Eylül 2021 tarihlerinde yapılacaktır.
Çevrimiçi Staj Programı 2021 (Kastomunu Üniversitesi)
Değerli meslektaşlarımız,
ÜNAK ve TKD iş birliği ile yapılan ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Program tarafından desteklenen Çevrimiçi Staj Programı 2020-2021 eğitim öğretim yılı için Kastomunu Üniversitesi BBY Bölümü öğrencileri ile devam etmektedir. Staj, 23 Ağustos– 17 Eylül 2021 tarihlerinde yapılacaktır.